Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ik heb een piepend geluid als de auto loopt en in z'n vrij staat.

Vraag gesteld door renedeno op 31 oktober 2017

Beste,

Als ik mijn auto ( peugeot 206 uit 2001 met 120.000km) start met de versnelling in z'n vrij hoor ik een piepend geluid. Zodra ik de koppeling intrap om de auto in ene versnelling te zetten is het geluid weg. Wat zou hiervan de oorzaak kunnen zijn. Soms hoor ik het geluid ook als ik wegrij, maar soms ook niet( heeft misschien ook met andere motor en rij geluiden etc te maken)
Ik hoor het graag.

Alvast bedankt.

Vriendelijke groet, Reinier den Oudsten

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U hoort een piepend bijgeluid bij uw Peugeot 206.

Op het moment dat u de koppeling intrapt is het geluid kennelijk weg. Feitelijk draait op dat moment de versnellingsbak niet mee. Natuurlijk kan een bak een bijgeluid vertonen, maar dat is meer in een rijdende situatie en niet stationair draaiend. Ik denk wel dat het in die hoek gezocht moet worden. U zou ook eens kunnen proberen of het geluid weg is wanneer u het koppelingspedaal licht druk geeft met uw voet. Wanneer het dan weg is, zou het misschien een bijgeluid van een druklager kunnen zijn.

Het is uiteraard lastig op afstand een diagnose te stellen zónder het geluid te kunnen horen en nader te beoordelen. Misschien is een garage bezoek wel verstandig om ook eventuele gevolgschade te voorkomen wanneer dit van toepassing zou kunnen zijn. Wanneer het geluid oproepbaar is, denk ik dat een monteur snel tot een diagnose weet te komen en of een reparatie noodzakelijk is.