Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is het verschil tussen 115pk en 95pk

Vraag gesteld door FFaber op 26 maart 2018

Hallo,
Wij staan op het punt om een nieuwe auto te kopen. De keuze op dit moment is tussen de:
1. Seat Arona Launch Xcellence edition 1.0 / 70kw / 90pk Eco TSI / 5 versnellingen
2. Seat Arona Xcellence 1.0 / 85kw / 115pk / Eco TSI / 6 versnellingen

Wij zijn met drie personen. Wij zijn niet van plan om met een caravan of aanhangwagen te gaan rijden. Maar wel evt met fietsen op een fietsendrager.

Het verschil tussen de twee versies is ca. 3000 euro.

Kom je met een 95pk goed mee weg in Nederland, België, Duitsland? Of is de 115pk versie het prijsverschil waard?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U twijfelt tussen twee motor-uitvoeringen van de Seat Arona en noemt een prijsverschil van 3000 euro.

U komt op zo'n hoog prijsverschil omdat u niet alleen twee motorvarianten, maar ook twee verschillende uitrustingsniveaus vergelijkt. Het prijsverschil tussen twee motorvarianten is bij gelijk uitrustingsniveau (in geval van de Xcellence Launch Edition) 1000 euro.

Met de 95 pk versie is prima mee te komen, maar de 115 pk versie maakt de Arona net wat levendiger als u vlot wilt rijden, en rustiger bij normaal tempo. Het gaat allemaal wat gemakkelijker. Naast 25 pk vermogen is ook het koppel van de motor hoger terwijl dat bij een lager toerental beschikbaar is. Gewoon wat meer kracht. Op de snelweg draait de 115 pk versie bovendien met wat minder toeren. Dat zijn wat mij betreft de voordelen.

Of dat de meerprijs van 1000 euro waard is kan een ander niet voor u bepalen. Een uitgebreide proefrit met beide versies is de beste manier om dat zelf te ondervinden. Wat in ieder geval niet aan de orde is, is dat er één van de twee motoren sterk afgeraden moet worden.