Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

"Waggelende" auto, zeer gevoelig voor oneffenheden in wegdek. Oplossing?

Vraag gesteld door Cornelis32 op 18 december 2015

Betreft: Toyota Avensis station 1.8 multidrive van 2009, 96000 km. Auto is zeer gevoelig voor oneffenheden in wegdek, met name op klinkerwegen, maar ook op asfalt. Oneffenheden zijn duidelijk te voelen in het stuur en leiden tot "stoterig weggedrag". Vaag, licht stuurgevoel het lijkt of er speling in het stuur zit, auto rijdt niet altijd mooi rechtuit, vergt stuurcorrectie. Vooral bij lage snelheden waggelt/wiebelt de auto, duidelijk te voelen in het stuur, bij hogere sneleden wat minder, maar het blijft irritant. Ook bij het nemen van een rotonde is dit in vervelende mate het geval. Ik heb speciaal lagere zomerbanden aangeschaft, dit heeft niet tot verbeteringen geleid. Recentelijk zijn ophangrubbers bij dealer nagekeken en is de stuurhoekcensor gekalibreerd. Helaas heeft dit ook niet tot een oplossing geleid. Kan het misschien aan de schokbrekers liggen? Zo ja, welke raad u mij dan aan (Monroe reflex?) Weet u raad?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Uw auto is erg gevoelig voor oneffenheden in het wegdek en waggelt bij lage snelheden.

In basis kan dit aan zowel de stuurinrichting als de velg/band liggen.

Ik zou beginnen met een compleet wielset te wisselen om uit te sluiten dat het aan de velgen/banden ligt. Vervolgens de gehele stuurinrichting en de aandrijfassen controleren op overmatige speling en de auto rondom uitlijnen.

De keuze van lagere banden zal het stoten verergeren in plaats van verminderen. Lagere banden betekent immers minder rubber tussen velg en wegdek.