Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Staat er op een autoaccu ook ergens een produktiedatum vermeld?

Vraag gesteld door Jan de B op 14 september 2016

Ik zie wel iets staan op de onderkant. Daar staat 001009, oktober 2009 misschien? Ook staan er 2 rondje met daarin een pijltje.
Het ene pijltje wijst naar een 7 en het andere pijtje naar 15, juli 2015 misschien? Is wel een verschil van 6 jaar. Ik wil via een webshop een accu bestellen maar ik heb geen idee hoe lang deze accu's misschien al in de winkel/het magazijn staan en of dat wat uitmaakt voor de levensduur zodra je ze gaat gebruiken.

Ik zie namelijk her en der nogal wat prijsverschil bij dezelfde accu,waar natuurlijk een reden voor is. Ik heb hem tot nog toe altijd bij een garage laten vervangen en eigenlijk altijd maar aangenomen dat het wel goed was. Overigens nooit geen problemen mee gehad maar wil nu wat goedkoper proberen door via internet te kopen en zelf te monteren. Bij autobanden staat er bv een dot code op.

Ben zeer benieuwd naar reacties.
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar de productiedatum terug te vinden is van een accu.

Cirkeltje met pijl
Het omschreven cirkeltje met pijl mag u inderdaad als een productiedatum beschouwen. Dat hoeft niet per se voor de gehele accu te gelden. Het kan ook de productiedatum van de kunststof accubak zijn en dat in een later stadium er uiteindelijk een complete accu van gemaakt is.

Levensduur accu
U hoeft wat mij betreft niet bang te zijn voor een beperkte levensduur van een voorraad accu. Uiteindelijk is de aankoopdatum de startdatum voor de garantietermijn. In veel gevallen is dat 3 of soms 4 jaar en zijn externe factoren meer bepalend voor de levensduur dan de de tijd dat de accu in de opslag heeft gestaan.