Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum gewicht caravan

Vraag gesteld door op 9 juni 2021

Onze auto heeft max eigen gewicht van 2340 kg en de caravan die we hebben gekocht heeft max gewicht van 1200 kg. Dus samen meer dan 3500 kg voor rijbewijs B. Als ik nu de caravan maximaal 1100 kg laat wegen, kan ik dan wel met rijbewijs B de caravan trekken?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over gewichten van auto en caravan met betrekking tot het rijbewijs.

Als het gaat om welk rijbewijs er nodig is om een combinatie te mogen besturen, dan zijn de gewichten op het kentekenbewijs bepalend, niet de werkelijke gewichten. Van deze combinatie is de maximum toelaatbare massa van de auto en caravan opgeteld 3540 kg, dus is rijbewijs B + E nodig. In dit geval wordt niet gekeken naar het werkelijke gewicht van de caravan.* 

U kunt de caravan door de RDW wel laten 'terugkeuren' naar 1160 kg, zodat de combinatie wel met een B-rijbewijs bestuurd kan worden.

*Het werkelijke gewicht van de caravan is wel doorslaggevend bij controle op overschrijding van de maximum aanhangwagenmassa, in de volksmond trekgewicht, dus wat de auto mag trekken.

Kijk ook de video van ANWB Experts over aanhangers en caravans met informatie over o.a. gewicht, rijbewijs, kogeldruk en verantwoord laden. 

 

Meer video's van ANWB Experts over bijvoorbeeld, rijhulpsystemen, autobanden, kinderzitjes of vakantiehuisjes, kunt u vinden anwb.nl.