Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Lichtsterkte LED-verlichting Peugeot 508 SW RXH

Vraag gesteld door DionH op 19 februari 2018

Ik heb mij onlangs ontzettend verbaasd over de belachelijke lichtbundel (mijn persoonlijke mening) van de Peugeot 508 SW RXH met Full LED verlichting. Groot licht was niet nodig bij deze auto om in het donker een complete lichtbundel in mijn zijspiegels te laten zijn. Goed zicht is zeer belangrijk en goed gezien worden eveneens. Ik kies zelf dan bijvoorbeeld ook altijd voor goede lichtbronnen. De Osram Nightbreaker Unlimited lampen vind ik fantastisch, maar ik zorg bij dergelijk felle lampen dan ook wel altijd voor goede afstelling. In het geval van de 508 SW RXH is overdrijven ook een kunst naar mijn mening.

Zijn er toelatingseisen omtrent hoeveelheid en lichtsterkte van OEM lichtbundels?
Ik meen me dit toch te herinneren van enige discussie die opgeroepen werd toen Audi de LED-verlichting enkele jaren geleden introduceerde.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de lichtsterkte van LED-verlichting.

We weten dat veel nieuwe auto’s uitgerust zijn met LED-verlichting. Deze autolampen benaderen daglicht en zouden daarom minder vermoeiend zijn voor de ogen. En ze verbruiken minder energie.

Ook zijn de nieuwe auto’s uitgerust met systemen die de juiste afstelling van koplampen kunnen regelen. De verkeerde afstelling, het voornaamste probleem bij verblinding wordt hiermee grotendeels opgelost.

Desondanks heeft u de lichtopbrengst van de betreffende auto als zeer vervelend ervaren. Uiteraard zijn er richtlijnen omtrent verlichting waar een auto aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de typegoedkeuring. De betreffende Peugeot zal daar ongetwijfeld aan voldoen maar hoe deze richtlijnen er inhoudelijk uitzien hebben we niet kunnen achterhalen. Misschien zou u dat middels het contactformulier aan de RDW kunnen voorleggen.