Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kwaliteit reparatie koppelingsplaat

Vraag gesteld door keukenarie op 14 februari 2018

Oude Peugeot 206. Koppeling slipt. Naar garage gegaan en advies gevraagd. Deze gaf aan de koppeling moet vervangen. Mijn vraag toen "is de auto het nog waard". De naar mijn mening correcte reactie was "het is een oude auto, ik hoor een rammeltje in de tweede versnelling maar met een beetje mazzel kan je er nog een poosje mee vooruit". Ik besloot toen tot reparatie.
Na reparatie ben ik in het weekend gaan rijden en merkte eigenlijk geen verschil met voor de reparatie. Wel was er nu sprake van een behoorlijke olie lekkage. Terug naar de reparateur en de nieuwe koppelingsplaten bleken nat. Volgens hem kwam dit doordat er iets in de versnellingsbak was gebeurd. Wat wist hij niet. Daarvoor moest hij hem openmaken. Op mijn vraag hoe de olie op de nieuwe koppelingsplaten kwam terwijl toch de keerring was vervangen, kreeg ik geen bevredigend antwoord.
Mijn vraag is nu: Kan het dat er een probleem in de versnellingsbak is ontstaan( wat niet te horen of te merken is) waardoor er olie door of langs de nieuwe keerring komt naar de nieuwe koppelingsplaat. Ik heb het gevoel dat de nieuwe koppelingsplaat niet correct is geplaatst.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Van uw Peugeot 206 is de koppeling vervangen en kort daarna heeft u een olielekkage met als gevolg een vette koppeling.

U geeft niet aan welk bouwjaar de auto heeft en welke motor er in zit. U geeft ook niet aan welke keerring er vervangen is.

Kort na het vervangen van de koppeling een olielekkage kan verschillende oorzaken hebben.

Indien de auto een hydraulisch druklager heeft kan die (remvloeistof) lekken.

De krukaskeerring die achter het vliegwiel zit kan ( motorolie ) lekken.

De prise-as keerring kan ( versnellingsbakolie ) lekken.

Aan de vloeistof is dus te zien waar de vloeistof vandaan komt.

Als bekend is waar de lekkage zit zal bekeken moeten worden of de reparateur iets te verwijten valt.***

Reactie van keukenarie:

Sorry voor de late reactie maar ik zag nu pas de mail. Het is een peugeot 206 quick silver uit 2004. 285.000 km gelopen.
Vervangen is de versnellingsbak keerring en de versnellingsbakolie is vervangen. De vloeistof is olie die er uit ziet alsof het zo uit de bus/fles komt. Schoon dus.
Ik hoop dat dit de zaak enigszins verduidelijkt.***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Mogelijk is er iets fout gegaan bij de montage van de keerring maar dat is pas te zien na demontage van de versnellingsbak.***

Reactie van keukenarie:

Leo,

Bedankt voor je reactie. Het bleek idd dat er iets fout was gegaan bij montage van de keerring. De reparateur heeft eea onder garantie in orde gemaakt.