Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk trekhaak

Vraag gesteld door Jean Surplus op 17 mei 2020

Fietsendragers voor e-bikes vragen een kogeldruk van meer dan 50 kg. Heel veel gangbare auto's hebben een trekhaak met de kogeldruk 50 kg echter zoals ook u het advies geeft niet genoeg om de fietsendrager en 2 e-bikes te vervoeren. Is er een lijst met gangbare auto's waar wel een trekhaak onder zit/kan die voldoet aan de eisen. Ik denk aan Ford,Peugeot, Renault etc in de prijsklasse tot 20.000 euro.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over kogeldruk in verband met vervoer van elektrische fietsen.

50 kg kogeldruk

Voor twee gangbare e-bikes plus het gewicht van de drager is een kogeldruk van 50 kilogram ontoereikend. Bij compacte auto's (B-segment, Fiesta, Clio, 208) ligt de kogeldruk omstreeks 50 kilogram.

75 kg kogeldruk

75 kilogram kogedruk is pas gemeengoed in een klasse groter, in het zogenaamde C-segment waarin de Focus, Captur, Mégane en 308 zitten. Auto's uit het B-segment met 75 kilogram kogeldruk zijn er wel, de nieuwste Hyundai i20 en Kia Rio zijn op dit punt onderscheidend.

Een lijst met kogeldrukken is er helaas niet. De kogeldruk staat wel aangegeven in de specificaties van automodellen, maar een mogelijkheid tot een zoek-query is er niet.