Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

keuze 1,2 TSI of 1,4 TSI motor in VW Sportsvan DSG

Vraag gesteld door hans nieuwenhuis op 7 november 2016

Het benzineverbruik van een 1,2 TSI motor zou officieel iets lager zijn , maar zijn er nog andere e verschillen die meegenomen moeten worden in onze keuze bij de aanschaf van een Sportsvan ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de 1.2 TSI óf 1.4 TSI VW Sportsvan aan te schaffen.

Het brandstofverbruik is op papier onderling niet spectaculair groot. Wanneer we naar praktijk verbruikscijfers kijken zou u met de 1.2 bij benadering gemiddeld 1 op 15,2 moeten kunnen draaien. De 1.4 komt in de buurt van 1 op 14,8. Bij gemiddeld 17.000 km op jaarbasis komt het verschil in verbruik neer op ongeveer 50 euro. Voor dit bedrag én uiteraard de hogere catalogusprijs krijgt u met de 1.4 een motor met 25 Nm méér koppel (trekkracht) dan bij de 1.2.

Simpel gezegd heeft de 1.4 een soepeler motorkarakter, niet alleen bij lage toerentallen maar ook bij hogere snelheden heeft deze motor nét iets meer body. Dat kan bijvoorbeeld voor het trekken van een caravan een nuttig verschil zijn. Maar ook in vakantiesituaties met wat meer belading of personen aan boord kunnen betere prestaties ook ervaren worden als meer rijcomfort.

De keuze voor de één of de ander hangt dus vooral van uw persoonlijk gebruik af. Misschien dat de 1.2 voor u méér dan volstaat en is de meerprijs en een fractie meer brandstofverbruik een volstrekt overbodige extra investering. Overigens is die meerprijs later bij inruil voor een deel wel weer in de restwaarde terug te vinden.