Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan mijn 8 jaar oude Prius voor onderhoud naar een gewone vakgarage ipv naar de dealer?

Vraag gesteld door rode prius op 20 maart 2017

Vlakbij mijn huis zit een goede vakgarage. Ik had daar mijn Prius gebracht voor onderhoud vorig jaar. Nu ik een originele accu nodig had en ik bij de dealer was zei deze dat onderhoud bij een vakgarage niet kan omdat ze niet de goede remolie hebben. Ook zei hij dat er geen onderhoud was gedaan. (dat stond niet in de computer) Dat laatste geloof ik niet. Deze garage staat in het dorp als zeer betrouwbaar bekend. Het kan wel zijn dat ze het niet in het systeem hebben gezet.
Los daarvan: Is het zo dat het aan te raden is voor onderhoud naar de dealer te gaan? Behoud van de auto is voor mij belangrijker dan het gemak van een om de hoek garage.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het onderhoud van een Toyota Prius Hybrid ook bij een universele garage verricht kan worden.

Voor relatief simpel onderhoud zou u best bij een universele garage terecht kunnen. Maar de Prius en hybride techniek in het algemeen is toch wat specialistischer en daardoor wat meer dealer gebonden. Voor het ontluchten van het remsysteem heb je bij een Prius bijvoorbeeld een speciale tester nodig. En het hoogspanningsgedeelte neemt een zeker risico met zich mee wanneer een monteur niet op de hoogte is van de gevaren.

Zorgvuldigheid is dus geboden en zou wat mij betreft het universele onderhoud zich moeten beperken tot olie, filters en aan de normale aan slijtage onderhevige onderdelen. Het zou dus best kunnen dat u voor bepaalde klachten, storingen of reparaties tóch op de dealer bent aangewezen.

De vakgarage zal ongetwijfeld een eigen systeem hebben waarin klanten en de onderhoudshistorie in wordt opgenomen. Het dealer netwerk van Toyota heeft daar geen inzage in en kan niet vaststellen dat een universele garage het onderhoud heeft gepleegd.

Hoe gemakkelijk de garage op de hoek ook is, mijn voorkeur gaat zéker wat deze auto betreft naar de dealer. Met name vanwege de toch wel complexheid van de auto en het feit dat updates, modificaties en andere aanpassingen altijd dealer gerelateerd zijn. Een universele garage ontgaat dat altijd.