Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoge dagwaarde bij ANWB

Vraag gesteld door Balder op 20 november 2017

Goedendag.
Als ik in de koerslijst mijn Toyota Prius wagon Aspiration opzoek dan vind ik bij de dagwaarde na 3 jaar en 25.000 km een bedrag van €22.700. Uw bedragen voor kopen en inruil zitten daar in de buurt.
Mijn verzekeringsmaatschappij geeft €17.300 voor dagwaarde op.
Het laatste bedrag komt aardig in de buurt van wat autobedrijven mij als inruil aanbieden, ik vind dit toch voor een auto die 3 jaar geleden incl. accessoires voor ca. €38.000 is gekocht aan de magere kant.
Mijn vragen:
- Kunt u mij het grote verschil in dagwaarde verklaren?
- Wanneer ik via de ANWB verzekerd zou zijn, zou €22.700 dan de op dit moment geldende dagwaarde zijn? Zo ja, dan stap ik zo spoedig mogelijk over.
- Wat vindt u van de m.i. lage inruilwaarde die mij voor een goed onderhouden auto wordt geboden?
Met vriendelijke groet, G.Penning

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de dagwaarde van uw auto.

In de ANWB koerslijst staat voor uw drie jaar oude Prius Wagon met 25.000 km voor een bedrag van 22.700 euro, uitgaande van de transactie vervangingswaarde bij total loss.

De vervangingswaarde is het bedrag dat ermee gemoeid is om de auto te vervangen. De inruilwaarde ligt daar onder. In geval van total-loss bepaalt de schade-expert wat het uit te keren bedrag wordt.

Het verschil met het bedrag dat uw verzekeringsmaatschappij noemt kan ik niet verklaren, omdat ik niet weet waar dat bedrag is op gebaseerd is en wat de bron is. De auto heeft voor zijn leeftijd weinig kilometers gereden. De koerslijst houdt daar rekening mee.

De lage inruilprijs die u wordt geboden kan een signaal zijn voor een beperkte belangstelling voor deze auto. Mogelijk hechten verkopers minder waarde aan de lage kilometerstand en kijken ze meer naar het bouwjaar.