Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe komt het dat mijn bandenspanning terug loopt? Wat kan ik eraan doen?

Vraag gesteld door floormanager op 18 april 2016

Banden spanning in banden loopt in ca. 2 weken terug van 2.5 bar naar 1.0 bar.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak voor het aflopen van de band en wat er aan te doen valt.

Het is duidelijk dat er sprake is van een lekkage. Welke actie je kunt ondernemen hangt af van de oorzaak. Het meest eenvoudige is de velgrand te controleren met een plantenspuit met water. Ook aan de binnenzijde van het wiel hoewel je zonder demontage daar natuurlijk lastig bijkomt. Een beetje water rond het buitenventiel én bij het binnenventiel is ook een simpele controle. Tot slot zou je het loopvlak kunnen controleren met hetzelfde plantenspuitje met 'n beetje zeepsop. Het beste is om het wiel vrij te krijgen van de grond om 'm te kunnen draaien. U kunt natuurlijk ook het wiel (laten ) demonteren en bij een professioneel bedrijf even te laten nakijken op lekkage.

Het verhelpen hangt dus af van de oorzaak. Soms is een nieuw ventiel de oplossing of het schoonmaken van de velgrand voor een betere afdichting. Bij een relatief kleine lekkage in het loopvlak zou de band nog van binnenuit gerepareerd kunnen worden. Soms kan een band niet meer veilig en duurzaam gerepareerd worden en is vervangen onvermijdelijk. Wat dat betreft bent u voor herstel wel aangewezen op een garage of bandenspecialist.

Er zijn ook lekstop spuitbussen in de handel die via het ventiel in de band spuit . Dit beschouw ik wel als een noodoplossing en niet als een duurzaam herstel.