Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

de temperatuur van de auto daalt soms plotseling tijdens het rijden

Vraag gesteld door dijkdijks op 18 maart 2018

de temperatuur van mijn auto (renault scenic 2004) daalt soms plotseling, loopt daarna ook weer op; het is ook al eens voorgekomen dat bij het naderen van een verkeerslicht de motor afsloeg en moeilijk weer aansloeg. Wat kan dit zijn? Thermostaat is al vervangen, maar heeft het probleem niet opgelost

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U schrijft dat de temperatuur van uw Renault Scenic uit 2004 soms plotseling daalt en daarna weer oploopt.

U geeft niet aan of er sprake is van koelvloeistof verlies en wanneer dit probleem ontstaan is.

Het eerste denk ik aan lucht in het koelsysteem. Als er bij de temperatuurzender een luchtbel zit zal de meter dalen, als de luchtbel doorschiet zal de meter weer oplopen. Vaak zien we bij lucht in het koelsysteem ook een probleem met de verwarming. De temperatuur van de verwarming zal dan niet constant zijn.

Ook het motormanagement maakt gebruik van de motortemperatuur. Bij foutieve informatie kan de motor dus afslaan en moeilijk aanslaan.

Soms is een koelsysteem moeilijk te ontluchten en zal de voorzijde zo hoog moeten worden opgekrikt dat de radiateurdop het hoogste punt is.
***

Reactie van dijkdijks:

Dank voor uw reactie.
Er is geen sprake van koelvloeistofverlies. Voor m'n gevoel is het plotseling ontstaan. Een poos geleden zag ik ineens de blokjes (5 is normaal in ons geval) verminderen, af en toe zelfs tot maar 1 en dan slaat de auto dus af bij het verminderen van de snelheid. Er is toen een nieuwe thermostaat in gekomen, het is een poosje redelijk goed geweest (af en toe een blokje minder, maar meer niet) Nu is het echter weer net als eerder. Kan het eigenlijk kwaad? En kan ik het zelf oplossen?***

Reactie van Leo Ruijgrok:

U vraagt of het kwaad kan dat de temperatuurmeter soms daalt en dat de motor dan afslaat.

Ik zou hiermee naar de garage gaan. Het motormanagement krijgt blijkbaar verkeerde informatie waardoor de motor afslaat.
Als het motormanagement een lage temperatuur signaleert zal hij verrijken.
Mogelijk is er ergens een slechte stekkerverbinding of centrale massa waardoor de problemen worden veroorzaakt.
Als de motor regelmatig te rijk is loopt u het risico dat de katalysator stuk gaat.