Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan met nieuwe skoda octavia 1.0 TSI 3 cilinder.

Vraag gesteld door Bob P op 19 augustus 2016

Kan de nieuwe skoda octavia hatchback 1.0 TSI 3 cilinder echt een caravan van beladen 1300 kg door europa trekken? Volgens dealer wel door de goede koeling van de motor! Ik rijd rustig en niet hard, maar kan wel te maken krijgen met tegenwind en hellingen.
Zijn dit echt nieuwe technieken die het mogelijk maken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over trekeigenschappen van een Skoda Octavia 1.0 TSI hatchback.

Uitgaande van een beladen caravan van 1300 kg, twee personen in de auto én nog de nodige bagage zijn dit de trekresultaten;

Indicatie maximaal hellingspercentage vanuit stilstand: 15%
=zeer goed

ANWB indicatie prestaties bij 80-90 km/u constant (uw combinatie):
=redelijk tot goed

De conclusie is dus dat het zéker kan, met name dankzij de turbo. Daardoor komt er veel meer trekkracht vrij (200 Nm bij 2000 toeren) waardoor een licht driecilinder motortje dit soort caravans redelijk tot goed kan versjouwen. Wanneer de caravan vakantieritten toch óók met enige regelmaat een bergachtig landschap aandoen, wil ik wel de voorkeur uitspreken voor de 1.4 TSI 110 kW met 250 Nm bij 1500 toeren. De motor heeft gewoon wat meer ''body'' en hoeft onder zware omstandigheden wat minder op z'n tenen te lopen. Maar deze generatie ''gedownsizde'' motoren zijn inderdaad in staat om met een kleine cilinderinhoud verbluffende trekprestaties te leveren.

Voor beide auto's geldt wel het advies de auto zwaarder te beladen en daardoor de caravan wat lichter. Dat is gunstiger voor de gewichtsverhouding tussen auto en caravan.