Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brandstof verbruik Hyundai IONIQ Hybrid

Vraag gesteld door H.Ruijgrok op 10 december 2017

Wat is het brandstof gebruik in de praktijk van deze auto.
Toelichting. De auto is gekocht in mei 2017. Ik heb de eerste 5000 km een prima brandstof verbruik gehad wat rond de 1:23 lag. Daarna is het verbruik langzaam opgelopen.
Van 1:23 naar 1:20 naar 1:18.
Na de eerste 5000 km heb ik een probleem gehad omdat de accu geheel leeg was. Dit bleek een relais te zijn wat daarna vervangen is. Ook is er tegelijk een motor update geweest.
Als er in de folder staat 3,4L/100 (1/29,4) wat mag ik dan verwachten in het normale verkeer.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het brandstofverbruik van de Hyundai IONIC.

Gedurende de praktijktest van de IONIC kwamen wij op een zeer respectabele praktijkscore van 1 op 22,5. Wat dat betreft komt dat nagenoeg overeen met uw geconstateerde verbruik van de eerste 5000 km.

De fabrieksopgave is inderdaad 3,4 l op 100 km (1:29,4). Deze getallen zijn gerelateerd aan de emissietest en niet op basis van praktijk gebruik. Wanneer naar we naar het gemiddelde verbruik kijken van óók andere IONIC gebruikers, komen we een getal tegen van 5,4 l op 100 km (1 : 18,5).

Het is wel opmerkelijk dat er een verloop is in het verbruik. Misschien dat het defect aan het relais en daardoor lege accu óók een oorzaak geweest zou kunnen zijn. Misschien is het verschil ook te wijten aan andere weersomstandig waardoor er méér verbruikers worden ingeschakeld zoals ventilatie, achteruitverwarming en verlichting. Dat kan een dergelijk verschil in verbruik óók verklaren.