Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco Peugeot 307 SW weer defect 6 maanden na controle en bijvullen. Is dit normaal?

Vraag gesteld door Wim de Boer op 26 mei 2015

Ik vind dit wel heel snel. Zou er iets bijzonders aan de hand kunnen zijn? Zou ik nog aanspraak kunnen maken op een soort van garantie of coulance bij herhaling van de reparatie?
Hartelijk dank voor uw reactie!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Wanneer de airco 6 maanden geleden is gecontroleerd en afgevuld, zou u zonder tussentijdse gebreken of lekkages weer 'n jaar of 4-5 vooruit moeten kunnen. Een airco heeft een gebruikelijk verlies van koudmiddel van ongeveer 10 procent per jaar voordat het koelend vermogen opmerkelijk minder is geworden.
De belangrijkste vraag op dit moment is wat er precies aan de hand is. In de meeste gevallen is er sprake van een lekkage die uiteraard eerst getraceerd moet worden. Vervolgens is de vraag of het betreffende bedrijf daarvoor aansprakelijk is. Een lekkage aan bijvoorbeeld een condensor ontstaat meestal van buitenaf en valt dus niemand toe te rekenen. Misschien zou een verwijt nog kunnen zijn dat bij het noodzakelijk afvullen van de airco er te weinig aandacht is besteed aan de mogelijke oorzaak van dit verlies. Ook dan blijft het lastig aan te tonen dat het bedrijf toen nalatig is geweest.