Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

welke verschillen in kosten zijn er tussen diesel automaat en diesel handgeschakeld?

Vraag gesteld door korbeetjes op 3 november 2015

Goedendag,
Vanwege een ongeluk ben ik genoodzaakt voortaan te rijden in een automaat. Omdat ik met een tegenpartij te maken heb ben ik op zoek naar het kosten verschil tussen een diesel automaat en handgeschakeld.
Denk hierbij aan aanschaf, wegenbelasting, verbruik en evt. verzekering.
Ik reed in een opel astra station. en ik wil eigenlijk in een opel astra station blijven rijden.
Wie kan me helpen.

Met vriendelijke groet,
Helena Korbee

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de verschillen in autokosten tussen een handgeschakelde diesel én een automaat.

Er kunnen inderdaad verschillen zijn in aanschafprijs, MRB, verbruik en verzekering. Ook onderhoudskosten en afschrijving kunnen een verschil in kilometerkosten opleveren. Dit alles is wel erg afhankelijk van merk en type auto en vooral welk type automaat het betreft. De meerprijs van een automaat bij een occasion is in sommige gevallen te verwaarlozen terwijl bij de wat luxere modellen een handgeschakelde versie bijna onverkoopbaar is. Ook meerkosten in verbruik en of de auto in een hoger tarief MRB valt hangt dus af van de combinatie auto en automaat.

Het is niet duidelijk of u door dit ongeval noodgedwongen moet overstappen naar een nieuwe auto óf gebruikte auto. Om op basis van uw persoonlijke situatie en gebruik een verschil in autokosten in beeld te krijgen, zou u ons Autokosten programma kunnen raadplegen. Op basis van twee vergelijkbare Astra's zou u van de handgeschakelde én automaat versie een berekening kunnen laten maken van de maandelijkse kosten en per kilometer. In deze berekening wordt rekening gehouden met factoren die van invloed kunnen zijn tussen handgeschakelde en automatische transmissie. Deze berekening is zowel voor nieuwe als gebruikte auto's en levert ongetwijfeld een verschil op in autokosten.

Via deze link komt u terecht bij ons Autokosten programma.