Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangingswaarde bij total loss

Vraag gesteld door Mahen op 28 maart 2018

Mijn auto is na een aanrijding total loss verklaard door de verzekering. Ik was niet degene die aansprakelijk is voor de aanrijding en ik ben all risk verzekerd. De expert van de verzekering heeft aangegeven dat zij €8400 willen uitkeren. Ik ben het totaal niet eens hiermee. Ik heb in Nederland, Duitsland en in België gezocht naar een vergelijkbare auto. En vond er werkelijk geen enkele. Mijn auto heeft namelijk zeer veel opties. Ik heb via de ANWB Auto Dashboard de vervangingswaarde berekend aan de hand van bjr., km stand, nieuwprijs en opties. Hoewel ik mijn auto nog veel meer opties heeft dan de in de optielijst van de ANWB voorkwam werd de vervangingswaarde bij total loss bepaald op
€ 10.600. Terwijl de verzekering niet verder kwam dan €8400. Nu zegt de verzekering dat ik een second opinion kan aanvragen, maar dat daar ongeveer €500 kosten aan vast zitten die ik zelf moet betalen en misschien naar kan fluiten als ik in het ongelijk wordt gesteld. Mijn vraag is of iemand een tip heeft hoe ik dit aan moet pakken, want ik heb totaal geen zin of tijd in die second opinion, maar aan de andere vindt ik het belachelijk hoe de verzekering er zo van af probeert te komen .

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw auto is na een aanrijding total loss verklaard. U bent niet aansprakelijk voor de aanrijding. Uw auto is casco verzekerd. De expert komt op een dagwaarde van € 8.400. Via de ANWB Koerslijst komt u tot een bedrag van € 10.600. U mag van de verzekeraar een second opinion aanvragen maar dat kost circa € 500. U vraagt zich af wat te doen.

Er is vaak veel onduidelijkheid over de bepaling van de dagwaarde. Wellicht dat uw polisvoorwaarden vermelden wat er onder de dagprijs wordt verstaan.

Bij de ANWB Koerslijst wordt bij bepaling van de dagwaarde (vervangingswaarde) het volgende gezegd:
Als een auto door schade total loss raakt of door diefstal verloren gaat wordt vaak gesproken over de ‘dagwaarde’. Vaak wordt die uitgelegd als de inkooprichtprijs, maar dat is in het nadeel van de verzekerde. Wij spreken daarom liever over de vervangingswaarde; de richtprijs waarvoor een consument bij een autobedrijf een gelijkwaardige auto kan terugkopen.”

Wij hebben de indruk dat de expert uitgegaan is van de inkooprichtprijs. We adviseren u dit na te vragen bij de expert en hem te vragen u inzicht te geven de wijze waarop het bedrag is opgebouwd.

Vaak staat er in een verzekering een geschillenregeling voor het geval u er niet uitkomt met de verzekeraar. Ik adviseer u dat na te gaan.

Mocht u beschikken over een rechtsbijstandverzekering, dan kunt u hen inschakelen en om advies vragen. Wellicht vallen kosten van een contra-expertise onder de dekking van uw rechtsbijstandsverzekering.

Komt u er niet uit met de verzekeraar, dan is er eventueel nog de mogelijkheid de zaak voor te leggen aan het Kifid (het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening).