Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vervangen dieselmotor of reparatie na verschieten tanden distributieriem?

Vraag gesteld door Frank F op 1 maart 2016

De multiriem is beschadigd geraakt door losraken dop ruitensproeier reservoir. Heeft dealer bij beurt niet goed vastgezet. Multieriem heeft op haar beurt distributieriem geraakt, waardoor deze twee tanden verschoven is. E.e.a. is gebeurt bij snelheid 110 km per uur.

Gezien de compressie van een dieselmotor en de snelheid bij het voorval ben ik van mening dat reparatie ( Cylinderkop) van motor zinloos is. De stempels van de kleppen zullen op de cylinders zitten en de drijfstangen en lagers zullen ook klap gehad hebben.

Motor heeft 58.000 km gelopen. Dealer gaat schade herstellen voor haar rekening. Naar mijn menig moet er gezien de snelheid van de motor bij voorval 2.100 tpm een gereviseerde of nieuwe motor ingebouwd worden, want met reparatie is de kans levensgroot op ellende na een aantal kilometers.

Gaarne uw expertise.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de de distributie een aantal tanden is versprongen bij een snelheid van 110 km per uur.

Wat mij betreft heel reëel om onder die omstandigheden twijfels te hebben over mogelijke gevolgschade aan de motorlagers. Wellicht dat na demontage van de cilinderkop er een betere inschatting gemaakt kan worden. Het is niet zo dat onder soortgelijke omstandigheden het draaiend gedeelte per definitie altijd een zware schade oploopt. In veel gevallen draait de motor na een cilinderkoprevisie weer prima en is er gewoon sprake van een duurzaam herstelde motor.

Uiteindelijk heeft de betreffende garage de plicht de auto onder garantie weer duurzaam en deugdelijk te herstellen. Men heeft zelf de verantwoordelijkheid om vast te stellen of dat volstaat met een koprevisie of noodzakelijkerwijs met een nieuwe of gereviseerde motor. Feitelijk kunt niet méér eisen dan een herstelde auto die niet minder is dan vóór het voorval. Ook al is het heel begrijpelijk dat u met een compleet andere motor veel geruststellender weer instapt.

Wat mij betreft is het heel redelijk dat u uw twijfels kenbaar maakt. Misschien kunt met de garage een garantie termijn van tenminste 6 maanden afspreken als stok achter de deur. Wanneer het draaiende gedeelte daadwerkelijk gevolgschade heeft opgelopen, zullen die signalen binnen die termijn zich zeker aandienen.