Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

uitlijnen nodig?

Vraag gesteld door F te U op 16 maart 2018

Ik ga 4 nieuwe zomerbanden laten plaatsen. Met de huidige winterbanden gaat het stuur wat trillen bij ca 125km. Bij hogere snelheid (tot 160 km) is dat weer weg.
Is uitlijnen gewenst ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of vanwege trillingen de auto uitgelijnd dient te worden bij montage van nieuwe banden.

Uitlijnen heeft betrekking op de wielstanden. De wielstanden zijn van belang voor een optimaal weggedrag en gelijkmatig bandenslijtage. Trillingen zijn meestal te wijten aan onbalans is de wielen. Het is gebruikelijk dat na montage van een band het complete wiel op onbalans gecheckt wordt en gebalanceerd. De kans is dus groot dat het probleem bij de nieuwe banden er niet meer is. En voor de volgende winter zou u de winterwielen vóór montage opnieuw kunnen laten balanceren. Dan rijdt u met uw winterwielen óók weer trillingsvrij.

Ik wil benadrukken dat het controleren van de wielstanden geen overbodige ingreep hoeft te zijn. Afwijkingen kunnen gedurende het gebruik best ontstaan. Wanneer er sprake is van ongelijkmatige bandenslijtage, of het naar één kant trekken van de auto bij rechtuit rijden, zou dat weleens een indicatie kunnen zijn voor verkeerde wielstanden. Dan is dat zeker wél een aanbeveling.