Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

recent is de auto uitgelijnd, en toch zijn de banden weer scheef afgesleten. Kan dit?

Vraag gesteld door B. Vanderven op 17 mei 2016

In januari is de auto uitgelijnd. Nu zijn de voorbanden weer scheef afgesleten. De garage zegt dat dit kan komen door het raken van een stoeprand of iets dergelijks. Het raken van een stoeprand gebeurt bijna altijd met de achterbanden. Dit heeft dan toch geen effect op de voorbanden? Als het raken van een stoeprand de uitlijning eigenlijk teniet doet, waarom zou je de auto dan überhaupt laten uitlijnen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat de banden na het uitlijnen wederom schuin afslijten.

Het nemen van een stoeprandje heeft niet per defintie altijd gevolgen voor de wielstanden mits het allemaal gaat met beleid. Maar het kan altijd weleens gebeuren dat je met je voorwiel nét een obstakel raakt waardoor de wielstanden best van slag kunnen raken. In ieder geval is het niet zo dat door het raken van de achterbanden het bij de voorwielen mis gaat. En het is natuurlijk ook niet uit te sluiten dat de uitlijning in januari niet goed is uitgevoerd, hoewel dat uiteraard met terugwerkende kracht toch niet meer valt aan te tonen.

Het is wel belangrijk om de wielstanden weer te laten corrigeren voor een hopelijk zo veel mogelijk gelijkmatige slijtage en ten behoeve van het rijgedrag. En bij het incidenteel noodzakelijk nemen van een stoeprand, dit bij voorkeur vanuit een stilstaande positie doen. Met een vaartje de stoep op kan wel degelijk van invloed zijn voor de wieluitlijning.