Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Probleem koppeling toyota rav4 2002

Vraag gesteld door joefreijser op 14 juni 2018

De koppeling van mijn toyata rav4 01-NV-LF hapert en bonkt erg wanneer de motor koud is als ik vanaf stilstand in de eerste versnelling optrek. Wanneer de motor is opgewarmd wordt het minder. In 2016 is er een nieuwe koppeling ingezet, zou het aan de drukgroep kunnen liggen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar de oorzaak van de happende koppeling van uw Toyota RAV4.

Een vette koppelingsplaat door olielekkage zou in theorie een oorzaak kunnen zijn maar verdwijnt niet per se bij een warme motor. Het vliegwiel is massief en is geen tweemassa vliegwiel met soms ook soortgelijke klachten. Dat kunnen kunnen we dus ook wel als mogelijke oorzaak doorstrepen.

Dan blijft wat mij betreft vervuilde spiebanen van de prise-as over waar de koppelingsplaat overheen beweegt. Misschien dat de plaat daar 'n beetje op blijft hangen en net niet lekker aanlegt op het vliegwiel. Als de boel warm is kan het dan best wat soepeler gaan. De drukgroep als oorzaak sluit ik ook niet helemaal uit. Zonder demontage van de versnellingsbak zal het echter moeilijk worden om de werkelijke oorzaak te kunnen achterhalen.

Ik zie eerlijk gezegd niet héél erg de noodzaak om op korte termijn in te grijpen. Wanneer de koppeling verder goed z'n werk doet zou deze RAV4 hiermee best nóg ouder mee kunnen worden dan hij al is.

De prise-as met de spiebanen waar de koppelingsplaat overheen beweegt. Daaronder de koppelingsplaat.


***

 

 

 

Reactie van joefreijser:

 

 

Heel erg bedankt voor de heldere uitleg.

Groeten Joe