Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Diverse vragen ivm start/stop-systeem Toyota en hybride-auto

Vraag gesteld door Lilian Mulder op 6 december 2016

Ik heb een aantal vragen over de werking van start/stop-systeem.
Wat gebeurt er als de accu leeg/niet voldoende opgeladen is? Hoe lang duurt het voordat de accu is opgeladen?
Hoe lang gaat de accu mee en wat kost zo'n accu ongeveer?
Is het mogelijk met een dergelijke auto een caravan te trekken?
Is het mogelijk om het start/stop-systeem uit te schakelen?

In een hybride-auto schijnt een hele grote accu te zitten. Hoe lang gaat de accu mee en wat kost deze ongeveer?
Als ik alleen heel kleine stukjes rijdt, laadt de accu dan wel voldoende op?
Kun je met een hybride-auto een caravan trekken? Ik heb gehoord, dat dit niet mogelijk is, omdat dan alle techniek kapot gaat.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft vragen over een start/stop systeem én over hybride auto's .

Start/stop
Een start/stop systeem laat de motor afslaan als de auto stilstaat, de bak in vrij en de koppeling losgelaten. Bij een automaat gaat het start/stop in werking als u stilstaat in Drive met de voet op de rem. De accu moet wel voldoende geladen zijn, anders blijft de motor gewoon draaien. Zo zijn er meer criteria zoals temperaturen van koelvloeistof en interieur die mede bepalen of het systeem de motor laat afslaan.
Een startaccu gaat gemiddeld zo'n vier jaar mee. Een accu in een auto met start/stop systeem is een speciale accu. Die is wat duurder, afhankelijk van de auto ligt dat tussen de 100 en 300 euro.
De aanwezigheid van een start/stopsysteem heeft geen invloed op de mogelijkheden een caravan te trekken. Het start/stop systeem kan ook handmatig worden uitgeschakeld, maar schakelt bij een nieuwe rit automatisch weer in.

Hybride
De accu van een hybride auto gaat langer mee dan een start-accu. De levensduur is wisselend, maar de meeste zijn gegarandeerd tot 8 jaar. Verreweg de meeste hybride auto's van een jaar of 15 oud, hebben nog het eerste accupakket. Een hybride kan ook korte stukjes rijden. Nu zijn korte stukjes voor geen enkele auto met verbrandingsmotor ideaal, maar voor een hybride auto is het niet zozeer slechter. Het accupakket heeft wel te lijden onder lange stilstand, en dan heb ik het over een paar maanden achtereen.

De eerste hybride-auto's werden niet specifiek ontworpen om een caravan mee te trekken. Bij veel nieuwere modellen is dat nu wel mogelijk. Kanttekening is dat de motor er alleen voor komt te staan als het accupakket leeg is. Technisch is dat geen probleem, maar op dat moment moet alleen de (kleinere) brandstofmotor voor de voortstuwing zorgen. Je hebt dan niet de prestaties de je gewend bent.