Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Daewoo Matiz rammelt op klinkerweg

Vraag gesteld door JVWP op 20 mei 2017

Mijn Daewoo Matiz rammelt (alleen) heel erg bij het rijden over een klinkerweg. Als ik het rempedaal dan heel licht indruk is het geluid meteen weg. Mij werd gezegd dat dit de remklauwen zijn en dit geen kwaad kan; al is het natuurlijk wel irritant. Zou dit inderdaad de reden kunnen zijn ?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U Daewoo Matiz rammelt op een klinkerweg en u vraagt naar de oorzaak.

Remklauwen op zich kunnen niet rammelen maar remblokken kunnen soms wat bewegingsvrijheid hebben in de remklauw. Ik vind de diagnose eerlijk gezegd niet heel logisch. Bij korte oneffenheden zoals klinkerwegen kunnen rammelende bijgeluiden nog weleens voortkomen uit de schokdempers. Soms heeft een veerpootlager wat speling of is de conditie van de demper wat minder waardoor er bovenin een rammelend bijgeluid ontstaat. Speling op een stabalisatorstangrubber kan ook een rammelend geluid veroorzaken.

In beide gevallen zou het geluid beinvloed kunnen worden door wat bij te remmen. Het verschijnsel kan relatief best onschuldig zijn en hoeft reparatie ook niet noodzakelijk te zijn. Maar belangrijk is wel te weten wát het is. Zoals gezegd denk ik dan niet meeteen aan een rammelende remklauw. Misschien moet er nog eens wat nadrukkelijker gekeken worden om u vervolgens wellicht gerust te stellen.