Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Aanschaf nieuwe lichte diesel nog verstandig ivm milieuzones en snelle waardevermindering

Vraag gesteld door ThW op 9 mei 2018

Aanschaf nieuwe lichte diesel nog verstandig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de aanschaf van een nieuwe diesel nog wel verstandig is.

De restwaarde van diesel staat behoorlijk onder druk, dat is al enige tijd aan de gang en de verwachting is dat dit nog zal voortduren. Dit is het gevolg van dalende vraag naar dieselauto’s, zowel in Nederland als in het buitenland (waar veel van onze diesels naar toe werden geëxporteerd). Feitelijk geldt dat nóg nadrukkelijker voor de kleine en zuinige generatie diesels die voor de particuliere markt min of meer overkoopbaar zijn geworden. De aanschaf van een nieuwe diesel zal een hoge afschrijving als gevolg hebben die in de toekomst alleen nog maar nadrukkelijker zal zijn.

Het is aannemelijk dat er in de nabije toekomst nog meer milieuzoneringsmaatregelen komen. Dit betekent dat vooral diesels met gebiedsbeperkingen rekening te houden valt. Slechts voor de nieuwste generatie diesels (die voldoen aan euro 6d temp) lijkt de kans op rijverboden in binnensteden klein. Een nieuwe diesel die aan de meest strenge milieuklasse weet te voldoen zal dus niet heel gauw in milieuzones geweerd worden.

Uitgaande van een compacte B-segment auto is het economische voordeel pas aan de orde wanneer u ruim boven de 30.000 km per jaar rijdt maar dan moet u wel uitgaan van tenminste 8 gebruiksjaren. Dus alléén bij een jaarkilometrage van tenminste zo'n 35.000 km per jaar en een langer dan gemiddelde gebruiksperiode zou een dergelijke keuze nog te verantwoorden zijn. Wat milieuzones betreft verwachten we niet dat voor deze generatie diesels veel stadspoorten zullen sluiten.