Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aanpassingen aan voertuig (Bakwagen/meubelbak)

Vraag gesteld door RaoulBorst op 21 november 2017

Beste Experts,
Ik wil een 'bakwagen/meubelbak' gaan verbouwen naar een voertuig welke als camper én als mobiele werkplaats moet gaan dienen.
De volgende ideeën wil ik graag verwezenlijken binnen de grenzen van de wet mbt veilgheid, juridisch. Wat mag ik wel en niet?!

-Ik wil de slaapcabine boven de bestuurders cabine naar voren, tot boven de neus van de wagen doortrekken. Hoever mag ik deze naar voren uitbouwen en onder welke voorwaarden?
-Het dak van het slaapgedeelte wil ik kunnen verhogen bij 'kampeerstand'. Aan welke voorwaarden moet dat voldoen?
-Aan de weerszijden van de ladingbak wil ik, aan de ene kant een opklapbare werkbank en een luifel maken en aan de andere kant een opklapbaar terras en een luifel.Dit zal invloed op de breedte van het voertuig. Aan welke voorwaarden moeten deze constructies voldoen?

Waar ik concreet naar op zoek ben is duidelijkheid over wat ik wel en niet mag mbt veiligheid en eventuele juridische consequenties, als ik een voertuig wil verbouwen.
Ik hoop dat u mijn vragen begrijpt en duidelijkheid kunt verschaffen.

Met vriendelijke groet, Raoul Borst

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bent van plan een bestaande auto om te bouwen tot camper.

Uw vraag is duidelijk maar voor de Inrichtingseisen kampeerwagen moet ik u écht doorverwijzen naar de RDW. Uiteindelijk moet u het voertuig ook laten registreren als kampeerwagen en zal bij een RDW-keuringsstation ook als zodanig gekeurd worden.

Aanvullende adviseer ik u óók de fiscale Inrichtingseisen (kampeerauto/camper) van de Belastingdienst te raadplegen. En voor aanvullende vragen kunt u het beste aankloppen bij de RDW als verantwoordelijke instantie.

Mijn inschatting is wel dat de beoogde aanpassingen, vooral wanneer de breedte van het voertuig gewijzig gaat worden, dit niet meer past binnen de typegoedkeuring. In zo'n geval zou de auto een individuele typegoedkeuring moeten krijgen wat heel ingewikkeld en kostbaar gaat worden. Maar de RDW zal u nader moeten informeren wat wel en niet kan.