Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke sneeuwkettingen voor Volvo V90?

Vraag gesteld door Hnulrich op 28 december 2017

Ik ben op zoek naar sneeuwkettingen voor mijn Volvo V90, bandenmaat 245/45/18.
Via Google zie ik op verschillende sites vele opties in prijs variërend van 28 euro tot 559 euro. Via de ANWB lijkt de Pewag SNOX 570 van 99 euro te passen op mijn bandenmaat.

In de handleiding van mijn auto en op de website van Volvo staat de volgende waarschuwing:
"Gebruik originele Volvo-sneeuwkettingen of vergelijkbare sneeuwkettingen die zijn afgestemd op het model en op de band- en velgafmetingen. Alleen enkelzijdige sneeuwkettingen zijn toegestaan. Volvo adviseert u om bij twijfel over het juiste type sneeuwketting contact op te nemen met een erkende Volvo-werkplaats. Een verkeerde sneeuwketting kan ernstige schade aan de auto veroorzaken en aanleiding geven tot een ongeluk."
De door hun aanbevolen sneeuwketting die zij zelf ook verkopen is de König K-Summit van ruim 500 euro.

Ik kan Volvo bellen, maar dan krijg ik vrees ik niet echt een objectief antwoord. Mijn vraag aan jullie is dus, welk risico neem ik als ik een goedkoper model als bijv. de Pewag Snox gebruik?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over geschikte sneeuwkettingen voor uw Volvo V90.

Ik heb specifiek gekeken naar een geschikte ketting op basis van merk en type auto in combinatie met de gemonteerde bandenmaat. Onze leverancier meldt dan het volgende;
''Helaas is er geen ketting van Pewag beschikbaar voor deze combinatie van voertuig- en bandenmaat''.

De genoemde Snox past wel bij de bandenmaat maar niet in combinatie met uw auto. De handleiding van Volvo geeft wat dat betreft een terechte waarschuwing af en zal het ongetwijfeld gaan om een systeem dat niet om de binnenzijde van het wiel loopt vanwege ruimtegebrek. Misschien dat uw dealer een leen-/huursetje beschikbaar heeft. Maar de Snox 570 is helaas geen passende ketting voor uw auto.