Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar moet ik (naast de maat van de banden) op letten als ik een set winterbanden met velg wil kopen?

Vraag gesteld door AJK op 24 november 2015

Ik heb nu een hyundai getz met bandenmaat 165-65-14. Kan ik er winterbanden onder leggen die hiervoor onder een renault twingo hebben gelegen en wel dezelfde bandenmaat hebben. Zowel mijn auto als het set winterbanden heeft 4 bouten. Hoe kom ik erachter of dat gaat passen? Of is het uberhaupt niet verstandig?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar u op moet letten wanneer u winterbanden en velgen van een ander merk auto zou aanschaffen.

Uiteraard is de bandenmaat van belang maar die is kennelijk hetzelfde als van de Getz. Kijk verder nog wel op de band naar de loadindex (draagkracht uitgedrukt in een getal; bijvoorbeeld 79) die dan formeel wel minimaal hetzelfde moet zijn als de oorspronkelijke Getz banden.

De Twingo is ondanks de vier gaten niet geschikt voor de Getz. Een velg kent behoorlijk wat specificaties die vaak merk en type gebonden zijn. Ik wil dus benadrukken dat de velgen absoluut onbruikbaar zijn en dat u duidelijk specifiek Getz geschikte wielen moet hebben alvorens deze met winterbanden onder uw auto te kunnen plaatsen. De specificaties van een velg zijn meestal rond het naafgat te vinden.

Bij de aanschaf van gebruikte winterbanden let wel nadrukkelijk op de profieldiepte. Onder de 4 mm presteert een winterband beduidend minder dan daarboven.