Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vraag over Mercedes Vito en over Ford Transit Custom

Vraag gesteld door arrivals op 30 oktober 2015

Ik overweeg van een tweedehands busje een camper te laten bouwen. Vroeg me af vanaf welke jaargang (vanaf 2007) de Mercedes meer bevrijd is van vooral roestproblemen en eventueel motormaleur.
Vwb de Ford Transit Custom vanaf 2013, heeft de 2.2 Duratorq TDCI motor met 100 pk inderdaad ook problemen? Er stonden wat recente alarmerende berichten op het NKC over een dergelijke motor, maar die leken van een ouder model....hoe zit het nu?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de Mercedes Vito óf de Ford Transit de beste keuze is om als camper in te richten.

De Vito is vanaf de modelwijziging ergens eind 2006 grondig verbeterd. De alom bekende carrosserie problemen lijken resoluut de kop ingedrukt door het plaatwerk te verzinken. In die periode zijn motorische problemen ook beetgepakt, met name wat de betreft het brandstofsysteem. Vanaf deze generatie lijkt de Vito duidelijk een kwaliteitsinhaalslag gemaakt te hebben.

De Transit heeft op zich altijd wel een redelijk stabiel imago gehad maar was het motorische gedeelte de zwakkere schakel. Toch mag je in alle redelijkheid concluderen dat de afgelopen tien jaar óók bij de voorheen minder bekende dieselmerken de motoren een flinke evolutie hebben doorgemaakt. Zeker na 2011 lijken bij deze Duratorq motoren de schoonheidsfoutjes opgelost.

Overigens zijn veel camper storingen nog weleens te wijten aan het incidentele gebruik. Wanneer u een van oorsprong bedrijfsbus aanschaft, lijkt me dat risico beperkt. Een duidelijke voorkeur is er wat mij betreft niet omdat er van deze generatie géén zwakke broeder tussen zit. Misschien is bepalend in uw keuze dát exemplaar die in de breedste zin van het woord aanspreekt. Met name op basis van staat, conditie en misschien het meest aantrekkelijkst geprijsd.