Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn auto staat 6 maanden in de opslag, wat doe ik met de accu.

Vraag gesteld door Portugal op 28 augustus 2015

Mijn auto staat van de winter 6 maanden buiten gebruik in de garage, moet ik beide polen losmaken of alleen de -/- pool of de hele accu eruit, wat gebeurd er dan met het electronisch geheugen ?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Auto's van de laatste circa 15 jaar kunnen niet altijd straffeloos langere tijd zonder voeding blijven staan. Het verschilt per merk, type en bouwjaar of het wegnemen van de stroomvoorziening gevolgen heeft. Sommige auto's hebben een bepaalde procedure die gevolgd moet worden voordat de accu voor langere tijd wordt losgekoppeld of uitgenomen. De merkdealer moet u daarover kunnen informeren.
Als de ruimte waar de auto staat vorstvrij is, kan de accu gewoon in de auto blijven staan en volstaat het loskoppelen van de min-pool. In het andere geval adviseer ik de accu uit de auto te halen en op een vorstvrije plek te bewaren. Zorg ervoor dat de accu helemaal geladen is. Het verdient aanbeveling om de accu af en toe elektrisch te 'onderhouden' door hem aan een druppellader aan te sluiten. Als er in de stalling stroomvoorziening is, kan de auto aangesloten blijven aan de druppellader. Daar kan een tijdklok tussen, een paar uur in de week laden is voldoende. De accupolen moeten in dat geval niet worden los genomen.