Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

lang termijn schade oververhitting motor met aluminium blok

Vraag gesteld door oktopus op 16 juni 2017

Ik heb een Rover 75 V6 recent ging het waarschuwingslampje van de koeling branden. Konden niet direct stoppen. Motor is door garage gecontroleerd en de koppakkingen zijn dicht gebleven we rijden weer. Vriend monteur zei echter dat er waarschijnlijk intern schade is doordat het motorblok van aluminium is. Is daar info over=

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een oververhitte Rover KV6 motor tóch schade opgelopen zou kunnen hebben.

Ik weet dat de viercilinder K motor berucht was om koppakking gerelateerde problemen maar heb niet de indruk dat deze V6 motor overgevoelig is. Gelukkig loopt een oververhitte motor ook vaak met alleen een sisser af zonder gevolgschade. De tijd zal het leren.

Er is nu géén gevolg schade geconstateerd en is het raadzaam om de komende weken wat alerter op de temperatuurmeter te zijn en het koelwater- en olieniveau in de gaten te houden. Let ook op eventuele olieresten in het expensietankje of een peilstok met duidelijke sporen van olie vermengd met water. Dat zijn uiteraard slechte signalen. Mogelijk dat over 'n paar weken blijkt dat alles stabiel is en de motor niet is bezweken onder de oververhitting.