Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kunnen Zip-Tie Snow-Chains sneeuwkettingen vervangen en mogen ze in Nederland?

Vraag gesteld door ClioS op 2 juni 2015

Een vriendin van mij deelde deze link op facebook: http://www.offgridquest.com/survival/zip-tie-snow-chains-invention-is-fantast
en vroeg zich af deze tie-wraps eventueel wel zouden mogen in Nederland in plaats van sneeuwkettingen. Deze zijn zo te zien van kunststof en zouden de weg dus niet beschadigen. Zij heeft zelf wel eens gewone tie-wraps om haar fietsbanden gedaan bij sneeuw en dat werkte blijkbaar goed. Aanvullend ben ik benieuwd of deze tie-wraps worden geaccepteerd als gelijkwaardig aan sneeuwkettingen in gebieden waar ze verplicht zijn. Weten jullie hier meer van?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Op besneeuwde wegen volstaat het in Nederland om met winterbanden te rijden. De situatie dat sneeuwkettingen nodig zijn komt hier niet, of sporadisch voor, én in Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen op de verharde weg ook niet toegestaan. Staat een auto op onverhard terrein vast, dan kan een tractiehulp zoals deze van pas komen. Een tractiehulp (grip krijgen om weg te rijden) is geen volwaardige vervanger van sneeuwkettingen, die in sommige landen (op bepaalde trajecten) verplicht zijn. Op dat vlak kunnen ze een sneeuwketting dus niet vervangen. Op plekken waar een sneeuwketting niet verplicht én niet verboden is, mag dit product worden gebruikt. Onze ervaring met andere tractiehulpen is dat niets kan tippen aan een normale sneeuwketting. Hoe het product in de praktijk op de weg scoort zal moeten blijken uit een vergelijkende test. We gaan kijken of het product kan worden meegenomen in de komende test van sneeuwkettingen en tractiehulpen.