Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bij een van de nieuwe achterbanden ontbreekt de Dot code. Wat kan dat betekenen?

Vraag gesteld door Herpad op 3 oktober 2017

Wij moesten onderweg in Frankrijk onverwacht nieuwe achterbanden laten monteren. Na wat zoeken vonden we een garage die twee continental Vanco Camper banden had. Die zitten er nu zo'n drie weken op. Toen we daar nog eens goed naar keken bleek op de ene band de Dot code HWNT EFTO 2217 te staan (dus geproduceerd in week 22 2017, als ik het goed heb) maar op de andere staat alleen DOT HWNT EFTO, verder niets. Kan het zijn dat die code aan de binnenkant staat? is de band in dat geval verkeerd gemonteerd? Kan dat een probleem zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de DOT-code van een band.

In veel gevallen is deze aan de buitenkant zichtbaar, zoals ook vaak wordt voorgeschreven door de bandenfabrikant. Tenzij de band draairichting gebonden is, zou in zo'n geval de DOT-code aan de binnenzijde zichtbaar kunnen zijn. Zo te zien is er voor de betreffende band géén sprake van een draairichting en had er bij montage best voor de buitenzijde gekozen kunnen worden.

Misschien zou u nog kunnen kijken of er de aanduiding ''outside'' of ''inside'' vermeld wordt op de band. Dat is wel een duidelijke montage aanwijzing die opgevolgd dient te worden.