Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto die minimaal 1300 kg mag trekken

Vraag gesteld door Anenkees op 27 augustus 2018

Wij hebben een Sterckeman caravan die tot 1300 kg beladen mag worden. Welke auto('s) komen in aanmerking om de caravan te trekken? We zijn op zoek naar een betaalbare auto, die ook aantrekkelijk is qua wegenbelasting en verzekering.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U staat voor de aanschaf van een auto die een caravan van 1300 kg (of meer) mag trekken.

Dat zijn er vele. In de module Zoek en Vergelijk op anwb.nl kunt u op basis van ingevulde criteria geschikte modellen vinden. Door de combinatie prijs, aanhangwagenmassa en de wens om een zuinige auto, vallen veel auto's al af.

Allereerst moet de auto dus 1300 kg mogen trekken. Dat criterium alleen levert tientallen automodellen op. Door het invullen van meer wensen als carrosserievorm, aantal deuren, brandstofsoort en transmissie (handgeschakeld of automaat) worden de resultaten steeds beter.

Verder is het belangrijk om te letten op het eigen gewicht van de auto en de prestaties van de motor. Het eigen gewicht is omwille van veiligheid belangrijk. Bij elke auto-aanhangwagencombinatie adviseren wij een gewichtsverhouding van 75%. Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto. Voor wat betreft de motor is een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 230 Nm en een vermogen van 130 pk of meer een aardige vuistregel