Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

advies vervangen remschijven achter bij 56.000 km

Vraag gesteld door 65 plusser op 12 oktober 2017

Ik rij een VW Golf Sportsvan van jan 2015. De remschijf vertoont roestvorming. Het oppervlak van de schijf voelt niet glad aan ( ribbels). De remschijf voor is goed. Is ook mooi glad. Is dit abnormale slijtage van de schijf tgv een materiaalfout. Ik ben een rustige rijder.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

De achterste remschijven van uw Golf Plus zijn aangetast door roest.

Het komt helaas wel vaker voor dat remschijven vroegtijdig vervangen moeten worden. Ze zijn namelijk onderhevig aan roest. Bij normaal of intensief gebruik levert dit geen problemen op: de remschijven worden tijdens het remmen vanzelf 'gepolijst' door de remblokken.

Maar als de auto weinig wordt gebruikt, of als de remmen door een rustige rijstijl nauwelijks worden aangesproken, kan de roest toeslaan. De achterste remmen worden altijd minder belast dan de voorste. Vervanging van de remschijven is de beste optie.

Om later opnieuw roest op de remschijven te voorkomen kunt u af en toe op een moment dat het veilig kan, wat steviger remmen. Dat hoeft geen noodstop te zijn, maar door elke rit op een goed gekozen moment even wat steviger te remmen houdt u het systeem in optimale conditie.