Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden uitdroging

Vraag gesteld door B. Hendriks op 8 april 2019

Bij bandenwissel winter-zomerbanden zei mijn Peugeotdealer dat mijn zomerbanden uitgedroogd zijn en haarscheurtjes aan de zijkant vertonen, met als gevolg klapbandgevaar. Maar het profiel is nog uitstekend. Is dat niet raar? Anderzijds wil je natuurlijk nooit een klapband risico lopen. Ik wil graag een second opinion want de dealer die keurt, wil uiteraard ook de banden leveren. Dus graag uw onafhankelijk oordeel. Het betreft een Peugeot 407 XTPK 2.0 AUT 1/5, datum deel 1A 17.05.06. Ik ben de tweede eigenaar sinds 24.06.13. Kmstand toen 90.000, nu Kmstand 161.600. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over de banden van uw auto, ze vertonen droogtescheurtjes. Banden slijten maar verouderen ook door invloed van buitenaf. Het rubber verdroogt. Meestal is het profiel van een band eerder versleten dan dat verdroging een probleem wordt, maar bij banden die relatief weinig kilometers draaien kan het andersom zijn.

Pas als door de scheurtjes de inwendige koordlagen van de band zichtbaar zijn, dan is het voor de APK afkeur. Zo ver is het gezien uw verhaal nog niet, maar uw dealer adviseert wel vervanging. Droogtescheurtjes zijn een teken dat het rubber van de band zijn beste tijd gehad heeft. Het profiel mag dan nog voldoende zijn, de dealer stuurt u niet met een gerust hard nog een half jaar met deze banden op pad. Of ze problemen op leveren is niet te voorspellen, maar ik kan me voorstellen dat de dealer het niet op zijn bord wil krijgen als er iets gebeurt. Bovendien is hun taak om uw auto is beste conditie te houden en veiligheid voorop te stellen.