Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Velgen en banden onder BMW G31

Vraag gesteld door Orazio op 4 april 2019

Afgelopen vrijdag heb ik een BMW 520i Touring opgehaald bij de BMW dealer. Officieel zaten er 19 inch velgen met runflat banden onder de auto. Ik vond de 19 inch velgen en banden te stug rijden. Ik kon bij de BMW dealer kiezen voor 18 inch velgen en dat rijdt met veel meer comfort. Banden zij geen runflat banden.
Nu lees ik in autoweek van deze week,dat onder een BMW runflat banden horen te zitten. "BMW heeft de systemen bij de auto ontwikkeld op basis van runflat banden. Wijk je daarvan af dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Mijn BMW dealer wimpelt dat af. Kan mij ook niet vertellen of de velgen onder mijn auto geschikt zijn voor runflat banden.
Jammer, want ik was blij met de auto. Ik wil graag weten of het echt wel veilig is.
Wie heeft er nu gelijk?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft de 19'' run-flat banden vervangen voor ''gewone'' banden op 18'' velgen.

Met de benaming Run-Flat Tyres wordt een generatie banden aangeduidt waarmee in geval van een lekke band tijdelijk kan worden doorgereden. De "run-flat" eigenschappen hebben een noodloop karakter, maximaal zo'n 150 tot 200 km en met een maximum snelheid van zo'n 80 km/u (afhankelijk van merk en type van de band). Bij gebruik van run-flat tyres is een reservewiel overbodig.

Voor wat betreft de veiligheid bij een lekke band kunnen we stellen dat een lekke band duidelijk minder invloed heeft op het weggedrag van de auto met run-flat banden. Maar daarmee is uw auto nu zónder run-flat niet per definitie onveiliger. Het run-flat comfort is minder en het verbruik hoger en tevens zijn de banden duurder, zeker óók door de overgang naar 18'' merkt u nu een positief verschil.

Wat dat betreft is uw keuze begrijpelijk en is de concessie meer op het gebied van het rijdbaar kunnen houden van de auto bij een lekke band. Maar dat komt gelukkig statistisch erg weinig voor terwijl u het comfortverschil dagelijks opmerkt. U zult alleen een alterbatief moet zoeken voor het geval dat u lek staat zoals een reservewiel of spuitbus. De Wegenwacht is overigens voorzien van noodwielen en zal u per definitie kunnen helpen in tijd van nood.

Of de huidige velg ook geschikt is voor run-flat kan ik zo ook niet vaststellen. Maar is zie geen concrete reden deze alnog eronder te hebben wanneer uw keuze gericht is op meer comfort. De veiligheid is wat mij betreft niet in het geding.