Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slotbouten te kort?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 8 april 2019

Afgelopen winter heb ik voor mijn Nissan Micra een set winterbanden met velgen aangeschaft. Medewerkers van de garage vertelde mij dat ik de slotbouten die ik al had bij de zomerset kon gebruiken. Echter deze zijn korter dan de bouten die bij de winterset zijn geleverd. De slotbouten zitten maar met 4 slagen vast. Alleen het topje van de bout (6 mm) zit in de schroefdraad. Ik denk dat dat niet goed is, maar de garage geeft aan dat deze slotbouten volgens Nissan Nederland gebruikt kunnen worden. Graag jullie mening.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de lengte van de slotbouten die u óók voor de wintervelgen gebruikt.

De VACO (branchevereniging voor de banden- en wielenbranche) meldt het volgende; ''Monteer altijd bouten of moeren met dezelfde (schroefdraad)lengte als origineel is toegepast''. In uw geval betreft het een set wintervelgen, met bijbehorende wielbouten waar feitelijk een slotbout bij hoort die zoveel mogelijk overeenkomstig is met de overige bouten. Dan lijkt me dat met vier slagen toch echt aan de korte kant.

Een veel toegepaste norm is 6-8 slagen en dat zal waarschijnlijk ook het aantal omwentelingen zijn waarmee u met deze slotbout het zomerwiel vastzet. Dus ik deel uw mening dat bij de wintervelgen toch een slotboutenset hoort overeenkomstig de lengte van de overige wielbouten.