Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag ik de zitverhoger met rugleuning gebruiken?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 4 april 2019

Heb info gelezen op de site, maar het is me nog niet duidelijk. Mijn kleinzoon is 2 jaar oud,17 kg en 1 meter lang. Hij is uit zijn stoeltje gegroeid en wij hebben nu een zitverhoger met rugleuning (type F9 universal 15-36kg  E2  ECE R44/04   04 07296)
Mijn vraag is of hij hier ook in mag zitten, zoniet welk stoeltje moet ik dan gebruiken?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het vervoeren van uw kleinzoon en een geschikt kinderbeveiligingsmiddel.

Voor de keuze van een stoeltje is het gewicht van het kind het belangrijkste. Soms komt het voor dat een kind niet qua gewicht maar qua lengte een autostoeltje ontgroeid is en door moet naar een opvolgend zitje. Op dit momen zal uw kleinzoon nog gehuisvest zijn in een Groep I (van 9 tot 18 kg) stoeltje en is Groep II (van 15 tot 25 kg) de logische opvolger die u al beschikbaar heeft.

Heel gemiddeld zal die overgang ergens plaatvinden op een leeftijd tussen ruwweg 3 en 4 jaar. Wat gewicht betreft zou uw kleinzoon al voor een nieuwe stoel in aanmerking kunnen komen. Wat lengte betreft komt hij feitelijk in de buurt van een drie jarige. Wij zijn er wel voorstander van de huidige stoel zo lang mogelijk te benutten vanwege de aanwezige gordeltjes. Het fysiek van een kind moet ook wel rijp genoeg zijn de driepuntsgordels en de krachten die daarbij vrijkomen aan te kunnen. Uw kleinzoon ontwikkeld zich wat dat betreft bovengemiddeld snel en is een overgang zeker nabij. Maar misschien valt dat nog net 'n paar maanden te rekken.

De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. De overgang naar een Groep II stoel is inderdaad nabij en dan ook passend voor uw kleinzoon. Daarmee voldoet u dan ook keurig aan de wetgeving.