Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

LPG of hybride?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 11 april 2019

We zijn voornemens om een nieuwe auto aan te schaffen. De nieuwe auto moet een caravan van max.1200 kg kunnen trekken. We rijden tussen de  12000 en 15000  km per jaar en willen iets doen om de Co2 uitstoot te verminderen. Onze keuze was daarom gevallen op een nieuwe Kia Niro hybrid. (€ 29000)  Totdat mijn oog viel  een nieuwe  Dacia Duster 1.6 met PLG 3  installatie  (€22.000). Financieel gezien dus aanmerkelijk goedkoper. Doch heeft  LPG de komende 10 jaar nog wel toekomst , nu vele nieuwe motoren niet meer geschikt zijn voor deze brandstof? Is het te verwachten dat dat ondernemers de komende jaren hun LPG pompen om economische reden afstoten en het gebruik van LPG ten dode is opgeschreven?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een andere auto met de Kia Niro Hybrid óf een Dacia Duster met een LPG installatie.

LPG zou voor u een mogelijjke optie kunnen zijn vanwege

Een auto met een moderne LPG-gasinstallatie stoot minder CO2 maar stikstofofoxiden welswaar méér dan dezelfde auto die op benzine rijdt. Maar je verbruik aan LPG is wel meer per kilometer. Maar de vervuiling ter plaatse aan NOx is wel 4-10 keer hoger dan bij een benzine versie. Dus wat milieu- en gezondheidsvoordeel betreft is LPG voor de moderne generatie motoren géén beduidend milieuvriendelijker alternatief. Daarbij komt ook dat LPG in de regel wat ons betreft minder duurzaamheid is dan rijden op de brandstof waar de motor op ontworpen is. Benzine dus. LPG is dus om die reden inmiddels een uitstervend ras en zijn er nog maar een handje vol auto's nieuw beschikbaar op deze brandstof.

De Kia Niro met toch best gunstige verbruikscijfers beschouw ik dan ook als een beter alternatief. Met name ook vanwege de noodzakelijke motorische prestaties i.v.m met het trekken van de caravan. De 1.6L Duster scoort wat trekprestaties betreft matig tot redelijk, terwijl de Niro de beoordeling goed tot zeer goed krijgt. Alles bij elkaar zie ik daarom de Kia Niro in de breedste zin van het woord als de beste keuze. Ook vanwege de standaard comfortabele automaat en 7 jaar fabrieksgarantie.