Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

'Leeg gewicht' wegenbelasting

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 2 april 2019

Wij staan op het punt om een nieuwe auto te importeren uit Duitsland. Het betreft een Seat Ibiza
1.0 TGI style CNG. Op de site van de verkopen staat dat de auto 1239kg weegt, maar ik heb het EU rapport opgevraagd bij de dealer en daar vind ik bij 'actual mass of the vehicle' 1287 kg. Is dit het gewicht dat straks als uitgangspunt dient voor de wegenbelasting? In dat geval gaan we nl bijna 40,- p 3 mnd meer betalen. Of worden er tabellen gehanteerd bij de wegenbelasting? Of is 'actual mass of the vehicle' iets anders?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de massa van de betreffende Seat m.b.t. de MRB na import.

De ''massa ledig voertuig'' is bepalend voor het tarief MRB. Meestal wordt dit overgenomen van het kenteken van het land van oorsprong, waar de auto dus de eerste tenaamstelling heeft gekregen. In dit geval dus Duitsland. Maar incidenteel hebben we ook wel gezien dat een auto bij import op een weegbrug geplaatst wordt om het ledig gewicht daadwerkelijk vast te stellen. Het definitieve antwoord kunt u beter opvragen bij de RDW die als overheidsinstantie verantwoordelijk is voor dit hele gebeuren. Wellicht kan men aangeven uit welke bron men punt om het gewicht te bepalen.

Tussen de twee genoemde gewichten zit inderdaad één klasse MRB tarief tussen. Zie de pagina "Hoeveel motorrijtuigenbelasting moet ik betalen?".