Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kosten kachel radiator vervangen

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 9 april 2019

Bij mijn Mitsubishi spacestar (2013) was de kachelradiator lek. Deze is vervangen door de Mitsubishi dealer. De factuur bedraagt €880,-. Aangezien ze eerst hadden gezegd dat €820,-- zou zijn. Kreeg ik het gevoel dat er wel erg ruim is gerekend. Klopt mijn gevoel?
Tevens ben ik benieuwd of een lekke kachelradiator vaak voorkomt bij een Mitsubishi spacestar. Dit omdat het een drie cilinder is en misschien dan toch meer trilt o.i.d..
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De kachelradiateur bleek lek van uw Mitsubishi Space Star en u vraat of de kosten niet erg hoog zijn.

De kachelradiateur zit verstopt in het interieur en is het vervangen een nogal arbeidsintensief klusje. Dat rechtvaardigd dit bedrag en zie ik dit niet als overdreven ruim gerekend. Ik kan me voorstellen dat het teleurstellend is wanneer het begrote bedrag uiteindelijk óók nog eens 60 euro duurder uitpakt. Maar daar zijn spelregels voor bedacht en opgenomen in de Bovag voorwaarden die ook op uw dealer van toepassing is. Daarin is opgenomen dat wanneer het repareren van de auto méér dan 10% duurder blijkt dan vooraf bij benadering was aangegeven, de reparateur deze kostenstijging met de consument tussentijds moet bespreken. Formeel heeft de dealer dus niet verwijtbaar gehandeld aldus de Bovag voorwaarden.

Toch blijft het allemaal een fors bedrag en is dit gebrek wat ons betreft niet herkenbaar bij de Space Star. De driecilinder zien we niet als méér belastend voor de kachelradiateur en beschouwen we dit toch echt als een buitensporig gebrek. Fabrieksgarantie is natuurlijk al lang niet meer aan de orde maar en langere levensduur dan 6 jaar had u redelijkerwijs wel mogen verwachten.

De reparatie is inmiddels uitgevoerd maar wat ons betreft had u vooraf best in gesprek mogen gaan met de dealer, met name om uw teleurstelling uit te spreken over de levensduur van dit onderdeel. Soms is een dealer/importeur bereid een coulant voorstel te doen met een redelijke tegemoetkoming in de kosten. Inmiddels is de reparatie uitgevoerd en wellicht door u afgerekend en zijn de kansen op coulance met terugwerkende kracht wel verkeken. Maar misschien kunt u tóch nog een poging wagen bij de dealer. Zeker wanneer dit ook de verkoper is die u de auto heeft geleverd. Dat is misschien nog de moeite waard met hopelijk nog een pleister op de wond.