Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling Nissan x-trail buiten werking

Vraag gesteld door P. Karbaat op 8 april 2019

X-trail 30/03/17 - 24500 km. stil langs een  zwitserse autobaan. Koppeling kapot. met noodhulp naar dichtstbijzijnde Nissan dealer. Herstel zou niet onder garantie vallen. Achter de rug heb ik een loopbaan met ca. 50 jaar ruim 50000 km/jaar. Auto's van nieuw naar ca. 250000 km. nooit dergelijke problemen gehad. Altijd netjes pedaal intrappen, schakelen, pedaal op laten komen, voet naast het pedaal, etc. etc. Is U bekend of bij de x-trail 2017 1,6 dig-t tekna, dergelijke problemen meer voorkomen? Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Hoe zou ik eventueel zelf dergelijke narigheid in toekomst kunnen voorkomen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De koppeling van uw Nissan X-Trail uit 2017 is versleten bij slechts 24.500 km.

Ik ga er vanuit dat er 3 jaar garantie op deze auto zit. Waarschijnlijk had u het probleem dus nog binnen de garantieperiode. Binnen de garantieperiode is er een omgekeerde bewijslast en moet de dealer dus aantonen dat u iets te verwijten valt. Bij normaal gebruik zou een koppeling minimaal 100.000 km mee moeten gaan.

Als u de oude onderdelen nog heeft zou u deze kunne voorleggen bij uw Nissan dealer met een verzoek om garantie. Als de rekening in Zwitserland zonder protest betaald is en de oude onderdelen zijn er niet meer zijn de mogelijkheden voor verhaal tot een minimum beperkt.

U vraagt nog hoe u deze problemen in de toekomst kunt voorkomen. Deze motor levert een hoog koppel bij een betrekkelijk laag toerental. Hierdoor zal de koppeling bij het wegrijden uit stilstand eerder en langer slippen. Bij deze motor is het belangrijk om bij het optrekken pas extra gas te geven als de koppeling geheel is losgelaten. Het hoge koppel van deze motor is alleen over te brengen bij volledige aanlegdruk van de koppeling.

Motoren zonder turbo halen hun maximale koppel pas bij hogere toerentallen.