Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling

Vraag gesteld door P. Broekhuijsen op 10 april 2019

Ik heb mijn koppeling van mijn mazda 3 3 jaar geleden laten vervangen nu na 30.000 km is hij al weer versleten. Vraag: kan dat (mag dat) is er een technisch onderzoek mogelijk bij anwb? Ik rijd 45 jaar heb dit nog nooit meegemaakt.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De koppeling van uw Mazda 3 is na 30.000 km wederom versleten.

Ik herken dit niet als een typisch Mazda verschijnsel. Ik weet niet bij welke kilometrage de eerste kopeling het begaf maar 30.000 km is buitensporig snel voor een nieuwe koppeling. De ANWB beschikt niet meer over een keuringsstation of expertise afdeling voor een dergelijk onderzoek. Maar bij demontage van de versnellingsbak en koppeling gerelateerde onderdelen zou men moeten kunnen vaststellen of dit overmatig snelle gebruikersslijtage is óf dat er een ander defect deze snelle slijtage heeft veroorzaakt. Je zou dan kunnen denken aan het verkeerde type koppelingsplaat of drukgroep dat 30.000 km geleden is gemonteerd. Misschien dat uw garage daar ook best een open en eerlijke uitleg over wil geven over wat hij ziet en de diagnose omtrent dit snelle gebrek.

U zou een expertise onderzoek kunnen laten verrichten maar dat kan redelijk kostbaar zijn. Misschien zou u de slijtage onderdelen van de koppeling óók kunnen laten bekijken door een andere garage en vragen of men iets verdachts ziet.