Dragen van autogordel
Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 april 2019
Ik heb helaas de pech dat ik 3x aan mijn linkerschouder ben geopereerd, uiteindelijk is bij de laatste operatie een pees vervangen door een tie rip echter deze is met een schroef in mijn schouder geplaatst. De plek waar de schroef zit is zo gevoelig dat bij aanraking alleen al pijnscheuten door mijn lijf schieten. Schroef weer operatief laten verwijderen is geen optie helaas. Als bestuurder van een auto heb ik nu het probleem dat de autogordel precies over deze plek heen loopt waardoor het onmogelijk is de autogordel als bestuurder te dragen. Ook een gordelhoes geeft geen verlichting. Ik heb nu van het RDW een vrijwaring voor het dragen van een autogordel gekregen maar draag eigenlijk altijd de autogordel onder mijn arm door zodat ik toch vastzit. Laatst las ik echter een ingezonden brief van een agent waarin hij dames dringend verzocht de gordel goed te dragen en niet onder hun arm door omdat bij een botsing het bovenlichaam naar voren klapt met als gevolg dat de nek breekt door de kracht van de ontploffende airbag. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat door de gordel op deze manier te dragen nog redelijk veilig in de auto te zitten hetgeen hier dus wordt tegengesproken. Zonder gordel zit ik helemaal niet veilig in de auto, met aangepaste draagwijze dus ook niet, gewoon kan ik hem niet dragen. Heeft u voor mij een oplossing??
wellicht te overvloede, als ik passagier ben zit ik altijd rechts in de auto zodat de gordel over mijn rechterschouder loopt en derhalve ik geen problemen ondervind.
Antwoord van Jos
ANWB ExpertU vraagt of het bezwaarlijk is de driepuntsgordel te gebruiken zoals door u omschreven.
Op basis van uw situatie lijkt het mij verstandiger op deze wijze de gordel tóch enigzins te benutten. De gordels hebben zeker óók i.c.m. de airbags een belangrijke functie en is het juiste gebruik, mét diagonale gedeelte, uiteraard van essentieel belang. Maar u heeft een fysiek ongemak en daarom ook een onthefing. Maar met gebruik van het heupgedeelte heeft u in ieder geval iets, en dat is nog altijd beter dan niets. In geval van een ernstige aanrijding of ongeval wordt u tenminste nog in uw stoel gehouden en niet uit of door de auto geslingerd.
Het mag duidelijk zijn dat een gordel op de juiste wijze gebruikt dient te worden waar de agent in het artikel ook op aandringt. En dat is uiteraard een zéér terecht betoog. Maar zonder gordeplicht in uw geval biedt het heupgedeelte nog enigzins bescherming. En bij een ernstig ongeval zie ik toch echt méér letsel ontstaan zónder gordel dan bij slechts het gebruik van het heupgedeelte.
Deel deze pagina