Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden tot aan rode kruis matrix bord

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 5 april 2019

Vaak worden MVV matrix borden met groene pijlen en rode kruizen aangegeven dat de auto’s bijv op de linker baan moeten rijden. Veel mensen gaan nog vóór de eerste groene pijl naar links waardoor en file onnodig lang wordt. Tenminste ik denk dat altijd...is dat ook zo? Je moet toch vóór het rode kruis pas echt naar links zijn gegaan? Dan pas maken we met z’n allen optimaal gebruik van het invoegen?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

Veel automobilisten  gaan al ver voordat ze het rode kruis zien, invoegen naar de andere baan. U vraagt zich af wanneer je van de rijstrook af moet zijn als er een rood kruis op het matrixbord verschijnt.  

Een rood kruis op een matrixbord geeft aan dat de rijstrook niet mag worden gebruikt.  Dit gaat in vanaf het rode kruis. Meestal wordt een voorwaarschuwing gegeven door middel van witte pijlen.   Voor de doorstroming is het wel het beste om de hele rijstrook te gebruiken, ook in de file. Kern is dat de gehele strook gebruiken dus beter is voor de doorstroming.  Dus wat u normaal gesproken doet, is goed.

Op onze website staat informatie over invoegen, hoe hoort het eigenlijk?
et is een uitleg over invoegen in algemene zin. Het blijft op de weg toch geven en nemen. Men spreekt van de sympathieke aanpak: kom met aangepaste snelheid aanrijden, probeer in te schatten waar je ertussen kunt en rijd hier met een aangepaste snelheid. Oh, en lach even naar de bestuurder die jou de ruimte geeft. Maar we weten dat mensen het soms asociaal vinden om dat te doen. Met je voet op het gas de file voorbij scheuren en aan het einde van de invoegstrook resoluut je stuur naar links gooien. Wedden dat niemand je ertussen laat? Toch is het voor de doorstroming wel het best om de hele invoegstrook te gebruiken, ook in de file.