Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem of distributieketting?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 6 april 2019

Van de volgende auto zou ik graag willen weten of deze een distributieriem of een distributieketting heeft. Ook zou ik graag willen weten wat het door Volkswagen voorgeschreven controle-interval en vervangingsinterval zijn. Helaas kan ik deze informatie niet terugvinden in het instructieboekje.

De Autoweek Occasion video vermeldt dat het een distributieRIEM betreft voor deze generatie Golf, die voor benzinemotoren pas bij 240 km preventief vervangen dient te worden.De autoverkoper zegt dat het een distributieKETTING betreft die in principe de levensduur van de auto meegaat en niet preventief vervangen hoeft te worden.

Graag zou ik de correcte informatie bevestigd willen zien voor deze specifieke auto, bijv. op basis van Volkswagen gegevens.

Volkswagen Golf 1.2 TSI 105pK / 77 kW
Benzine
Datum eerste toelating: 12-12-2014
4 cilinders
1197 cm3
Euro 5
Type AU
Variant GAC4CJZAX0
Uitvoering FM6FM6AJ009N7MJON1VL00VR2

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt welk type distributie gemonteerd is bij de betreffende VW Golf.

Deze 77 kW met 1.2 TSI motor beschikt over een distributieriem dus géén ketting. Er is géén opgave van de vervangingstermijn namens de autofabrikant. Gedurende het onderhoud zal de dealer op basis van controle gaan aangeven wanneer preventief vervangen aan de orde is. Maar een opgegeven vervangingstermijn is er dus helaas niet.