Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dagrijlicht vervangen

Vraag gesteld door M.B. van Bodegom op 6 april 2019

Het dagrijlicht van mijn auto functioneert niet aan de linkerzijde. Een nieuwe unit, die is gecombineerd met het mistlicht kost meer dan €300 ex btw ex montage. De auto is van 2012 dus dlr is verplicht.

Ik heb hierover twee vragen:
1. Mag ik de drl aan de andere zijde ook uitschakelen en bijvoorbeeld drl van hella monteren. Is dit voldoende voor de APK?
2. Wetgeving uit 2009 stelt dat een lampje eenvoudig moet zijn te vervangen. Dat is hier dus niet het geval, ik moet zelfs de hele unit laten vervangen. Kan de fabrikant aansprakelijk worden gesteld om deze lamp te vervangen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de DRL van uw auto waarvan er één niet werkt.

Binnen het APK reglement Verplichte lichten en retroreflectoren wordt DRL niet genoemd. Bij toegestane verlichting echter wel en spreekt het voor zich dat beiden dan ook moeten branden. Maar met de werkende lamp uitgeschakeld zou de APK geen probleem hoeven zijn omdat deze lampen niet onder de noemer vallen van verplichte verlichting binnen het APK reglement.

Van twee universeel aangebrachte lampen ben ik eerlijk gezegd geen voorstander bij de moderne canbus bedrading systemen. Dat levert nog weleens bijkomende meldingen van elektronica storingen op. Liever dus dus de orginele unit. Maar de werkende lamp uitschakelen en overdag met dimlicht aan zou nog een optie kunnen zijn om te voorkomen dat een oplettende agent u verbaliseerd.

Maar het mooiste zou zijn wanneer uw dealer met een coulant voorstel komt wat betreft de kosten. Na 7 jaar wordt het lastig de leverancier volledig voor de kosten te laten opdraaien maar misschien dat de kosten gedeeld kunnen worden.

Sinds 2009 moeten autofabrikanten inderdaad hun modellen zo ontwerpen dat mensen zelf in staat zijn hun autolampen te vervangen. Dat is met name gericht op dimverlichting vóór en meebrandende achterverlichting. Mistverlichting of DRL vallen niet onder die noemer en kan inderdaad een stuk ingewikkelder zijn. Maar hopelijk is uw dealer ontvankelijk voor de toch wat beperkte levensduur en bereid wat water bij de wijn te doen.