Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autokosten tool ANWB

Vraag gesteld door A. Kuyt op 6 april 2019

Ik heb de autokosten tool ingevuld voor mijn auto Toyota Prius 89-pf-bv. De tool geeft aan € 363,- p.j motorrijtuigenbelasting Ik betaal echter € 59,- p.m. Wie zit hier fout?
 

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

U heeft ons autokostenprogramma ingevuld en merkt op dat het bedrag aan motorrijtuigenbelasting niet klopt met het betaalde bedrag in 2018. De motorrijtuigenbelasting voor uw auto is op dit moment inderdaad € 59,- per maand.

Ons autokostenprogramma maakt een berekening voor de gemiddelde autokosten gerekend over de bezitsduur van de auto.
Omdat het hier een hybride auto betreft die een periode belastingvrij en een periode korting kreeg op de motorrijtuigenbelasting is het gemiddelde bedrag over de gebruiksperiode laag.

Helaas zijn de bedragen niet in het programma aan te passen maar u kunt natuurlijk wel handmatig een berekening maken met de werkelijke kosten van het afgelopen jaar.
Kijkt u dan ook gelijk even naar de andere gemiddelde kosten over de gebruiksduur. Kosten voor bijvoorbeeld verzekering wijken ook vaak af ten opzichte van  de werkelijk betaalde verzekeringspremie in het afgelopen jaar.

Voor de belasting kunt u dan de berekening van de gemiddelde kosten over de gebruiksduur, aangepast met de werkelijke kosten in 2018 in uw administratie bewaren.