Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Audi A2 1.4 of Audi A2 1.6?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 3 april 2019

Welke van deze 2 modellen is de betere keuze als het gaat om betrouwbaarheid? Over de 1.6 gaan er geruchten dat ie gevoeliger is voor storingen. En is het waar dat er van de AUDI A2 een fase 2 model is uitgekomen vanaf 2003? (Deze zou op meerdere punten verbeterd zijn en daardoor de betere occasion keuze...) Ikzelf bezit een VW New Beetle 1.8 turbo uit 2001 en vraag mij ook af of de AUDI A2  de betere auto is als het gaat om betrouwbaarheid?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Audi A2 en vraagt welke van de twee motorvarianten het meest betrouwbaar is.

Over de Audi A2 zijn bij ons wenig aandachtspunten bekend. De remmen verdienen boven gemiddeld meer aandacht maar dat lijkt me per definitie het geval bij een auto met een dergelijke leeftijd. Bij de 1.6 FSI versie werd in het verleden al geadviseerd de duurdere premium brandstof met hoger (98) octaangetal te tanken voor een wat soepeler presterende motor. Deze motor wordt ook direct ingespoten. Bij hoge tellerstanden zou hoog olieverbruik nog kunnen opspelen. Wat elektronica klachten betreft zijn zijn vooral de bobines een zwakke schakel. Daar wil er nog weleens een van uitvallen. Maar alles bij elkaar heeft de A2 een betrouwbare reputatie. Een lichte voorkeur gaat wel uit naar de 1.6 motor. De 1.4 kan misschien wat prestaties betreft net wat aan de krappe kant zijn.

Overigens kan je technisch natuurlijk alles verwachten bij een auto met een leeftijd van 15 jaar. Ongeacht merk en type. De huidige staat van onderhoud en conditie is natuurlijk heel erg bepalend. Je kan natuurlijk ook een A2 treffen met véél achterstallig onderhoud en aanwezige gebreken. De kunst is de nette exemplaren eruit te pikken. Check wel de kilometerhistorie bij de RDW omdat import exemplaren nog weleens worden aangeboden met onzekere tellerstanden.

Een technisch onderscheid vanaf 2003 heb ik niet kunnen ontdekken. Maar ik denk dat het beter is te kiezen voor een bouwjaar ergen tussen 2003-2005 dan voor een van vóór die periode. De ontwikkeling van een auto gaat feitelijk permanent wel door gedurende de productieperiode. Bij een recenter exemplaar zal er vaak onderhuids toch wat nuttige modificaties hebben plaatsgevonden.